22.1.2010

Ompa aika mennyt kuin siivillä. Viimeisestä kirjoituksesta onkin vierähtänyt kuukausi jos toinenkin. No en nyt aivan ole ollut täällä käymättä. Olen pariinkin otteeseen käynyt lemmikieni sivuja päivittämässä. Tosin surullisissa merkeissä.

Menetin ensin kissaystäväni Rikun ja sitten menehtyi lapinkoira Viivi. Tyhjän aukon jätti kumpikin.

Viivi oli ensimmäinen lemmikkini, joka tuhkattiin. Oli kylmä uudenvuoden päivä, kun Viivi kuoli. Maa oli umpi jäässä ja kaivurissa oli kesäaineet, koska sitä käytetään vain kesällä. Olisin halunnut haudata Viivin "ehjänä", mutta se ei ollut mahdollista. Päädyimme siis tuhkaukseen.

Lempäälässä on Suomen vanhin pieneläinkrematorio, VERNA. HULAUDENTIE 135 37500 LEMPÄÄLÄ. Puh: 03 3749741. Sinne saatoimme Viivin kuolinpäivää seuraavana päivänä, joka oli lauantai 2.1.2010. Viivin tuhkaus tapahtui sitten maanantaina. Uurnan hain vasta 21.1.

Tämä Verna oli kauniilla rauhallisella paikalla metsän keskellä. Hieman kappelia muistuttava pieni rakennus, jonka ikkunoissa ja pihalla paloivat kynttilät.

Meitä vastassa oli ystävällinen rouva, hän toi auton viereen pyörillä kulkevan pöydän, jolle nostimme Viivin ja saatoimme sisälle. Viivi oli kääritty lakanaan. Siellä vielä silittelin Viivin silkkistä kuonoa ja runsasta turkkia. Sovimme minkälaiseen uurnaan Viivin tuhka laitetaan. Vielä kevyt kosketus ja sitten lähdimme.

Uurnaa hakiessani sama ystävällinen rouva oli paikalla, yhtä ihanan rauhallisena kuin Viiviä vietäessäkin. Jutelimme pitkään lemmikin kuoleman aiheuttmasta surusta. Oli hyvä puhua ihmiselle, joka ymmärsi surun. Ei vähätellyt sanomalla "Sehän oli vaan koira" Vaan hän puhui ystävästä ja juuri ystäviähän nämä lemmikit ovatkin.

Kuinka pieneen uurnaan Viivin tuhka sitten mahtuikaan, vaikka eläessään oli 20 kiloinen. Tuhka oli hienoista ja vaaleaa ja aika painavaa.

Kotiin ajellessani poikkesin kukkakauppaan ja ostin keltaisen Kevätesikon. Kotona tein pienen muistopöydän; pitsiliina, uurna, kevätesikko ja vaaleanpunainen kynttilä. Keväällä laskemme uurnan kotimetsikköön ja istutan Kevätesikon Viivin haudalle.

Lisää Viivistä on Viivin sivulla.